Ny unik bog på dansk om Estland

I 2018 er det 100 år siden Estland blev grundlagt som selvstændig stat i 1918. I den anledning udkommer den mest udførlige bog, der er skrevet på dansk om Estland. I lidt over halvdelen af de 100 år siden 1918 var landet forsvundet fra landkortet som selvstændig stat og næsten fuldstændig glemt. Trods glemselen kendte mange danskere dog sagnet om, at Dannebrog i sin tid var faldet ned fra himmelen i Estland. Det var ved den danske konge Valdemar II Sejrs slag i 1219. Det er altså 800 år siden i 2019, og det vil blive fejret både i Danmark og Estland.

De historiske forbindelser mellem Danmark og Estland er dog langt flere end Dannebrog. Dele af landet har været dansk i to forskellige perioder. Estland er ikke blot det geografisk nordligste af de tre baltiske lande, men utvivlsomt også det af landene, der har flest historiske og kulturelle bånd til de nordiske lande. Det finder man masser af eksempler på i bogen, ikke bare fra den tid, da Estland var dansk, men også senere.

I 1928, da Estland havde været selvstændigt i 10 år, skrev den danske forfatter Marius Dahlsgaard efter en rejse i landet bogen ”Estland i sommersol”, som beskriver landet og flere af de største seværdigheder, der vakte Dahlsgaards begejstring. Den 90 år gamle bog citeres flere steder til sammenligning med nutiden. Som Dahlsgaards bog går denne bog i dybden med netop Estland, som har så mange interessante forbindelser til Norden. Ofte opfattes de baltiske lande som en samlet region, men ligheden mellem landene findes mest i det 20. århundredes historie, hvor de led samme skæbne.

I bogen gives en grundig indføring i Estlands historie med vægt på de seneste 100 år, herunder en detaljeret beskrivelse af den sovjetiske magtovertagelse i 1940 og ikke mindst en gennemgang af kampen for igen at opnå selvstændighed i årene op til, at det endelig lykkedes i 1991. Det nuværende Estlands samfundsforhold, såsom politik, økonomi og minoritetsspørgsmål behandles i et særskilt kapitel. Derefter tages læseren med på en kulturhistorisk rundtur til byer og andre seværdigheder i landet. Undervejs får man indblik i mange menneskeskæbner både fra den nyere og fjernere historie, ud over arkitektur og kulturhistorie. Denne del af bogen kan bruges som egentlig rejseguide, men giver også et dybt indblik i Estland og de mange historiske forbindelser til Danmark og det øvrige Norden, uden at man nødvendigvis behøver at besøge de beskrevne steder.

Uddrag af tidl. udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensens forord: ”Jeg har tabt mit hjerte til Estland, det lille smukke land med den barske historie. Derfor blev jeg begejstret, da jeg læste denne bog, for den emmer af kærlighed til og viden om Estland. – ...  Denne bog er en perle for den, der ønsker at opleve Estland – og lære noget nyt om den nabo, hvis eksistens vi alt for længe havde glemt. “

Læs Uffe Ellemanns forord og de første to sider af hvert kapitel her

Læs bogens indholdsfortegnelse med uddybende kommentarer her Bogens forfatter er dansker, og har boet over 20 år i Estland, herunder tidligere arbejdet syv år på den danske ambassade. Forfatteren taler flydende estisk og har beskæftiget sig med Baltikum i over 30 år.

Bogens pris ved køb direkte hos udgiver: 220 DKK (29,5€) + evt. forsendelse (fra 45 DKK i Danmark). Bestilling ved henvendelse til estlandsbog@panbaltica.com

Læs anmeldelse af bogen i Dansk-Estisk Selskabs blad her

Hvis luftfart også interesserer, kan samme forfatters bog om Estonian Air, det tidligere delvist danskejede estiske nationale luftfartsselskab (på engelsk og estisk, se link) fås for kun 50 DKK oveni (270 DKK / 36€ i alt).